Головна Новини Третя Василенківська конференція – 2021

Третя Василенківська конференція – 2021

17.05.2021 15:02

Традиційно у середині травня відбулась ІІI регіональна наукова інтернет-конференція «Микола Василенко і процес відродження української культури та державності», присвячена 97-річчю від дня народження письменника-земляка, просвітянина, почесного громадянина міста Херсона.

Цікаві виступи науковців, журналістів, представників бібліотеки, студентів висвітлили багатогранну творчість знаного на Херсонщині та поза її межами поета, громадського діяча, палкого патріота української державності.

У своїй діяльності Микола Василенко не оминав болючих, трагічних сторінок української історії. Так, про розкриття теми геноциду у творчості Миколи Василенка та В'ячеслава Друзяки доповів Іван Немченко – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач міжкафедральної наукової лабораторії «Українська література в англомовному світі» при ХДУ.  Діана Срібна, студентка 2-го курсу факультету української та іноземної філології та журналістики ХДУ, дослідила особливості висвітлення теми УПА в прозі Миколи Василенка та Марії Матіос.

Член НСПУ, кандидат філологічних наук, доцент ХДУ Василь Загороднюк під час свого виступу ознайомив учасніків конференції з особливостями Миколи Василенка як респондента. Галина Немченко, кандидатка філологічних наук, доцентка, членкиня міжкафедральної наукової лабораторії «Українська література в англомовному світі» при ХДУ, членкиня Союзу українок, у своїй доповіді зробила порівняльний аналіз історіософських візій Миколи Василенка та Яра Славутича. А член НСПУ, критик, журналіст Олександр Гунько більш детально зупинився на віршованій публіцистиці Миколи Олександровича.

«Постать Тараса Шевченка в творчості Миколи Братана та Миколи Василенка» – такою була тема виступу Катерини Ткач, студентки 4-го курсу факультету української та іноземної філології та журналістики ХДУ. У своїй творчості Микола Василенко не оминув і юних читачів. Про поетику малої прози Євгена Гуцала та Миколи Василенка більш детально доклала  Яна Дудурич, студентка 4-го курсу факультету української та іноземної філології та журналістики ХДУ.

Про досвід вивчення літературного доробку поета-краянина в шкільному курсі української літератури розповіла Ніна Плакида, учитель української мови та літератури НВК «Школа гуманітарної праці» м. Херсона. Спогадами про спільні подорожі з Миколою Василенком поділився член НСПУ, журналіст Валерій Кулик.

Наприкінці конференції учасники висловили бажання продовжувати дослідження життєвого і творчого доробку поета-краянина та запланували провести у 2022 році IV регіональну наукову конференцію «Микола Василенко і процес відродження української культури та державності».

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031