Головна Новини Перша ластівка Голопристанської літерри

Перша ластівка Голопристанської літерри

19.02.2015 13:07

18 лютого 2015 року у бібліотеці відбулася презентація літературно-просвітницького альманаху "Голопристанська  Litterra". Саме таку назву має літературно-музична кав’ярня, яка зародилась три роки тому у Голопристанській районній бібліотеці. Серед авторів альманаху – відомі письменники Херсонщини та початківці, які тільки починають робити перші кроки у літературі.
Про діяльність літературно-мистецької кав’ярні "Голопристанської літерри" розповів її засновник та керівник Олег Васильович Олексюк - поет, голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».
Видання книги – це плідна співпраця авторів, редакторів, упорядників. А найголовніше в наш сьогоднішній час – підтримка організацій, які безпосередньо опікуються розвитком культури та молоді. Зі словами привітання та побажаннями втілення нових творчих задумів виступила головний спеціаліст  управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації Хардіна Катерина Анатоліївна.
На початку презентації згадали учасників, які, на жаль, не встигли побачити альманах: це Наталія Коломієць – поетеса, автор багатьох пісень та Наталія Ступак-Снігурова – співробітниця Голопристанської районної бібліотеки. Своїми спогадами про дружбу з Наталією Коломієць поділилася письменниця, літературознавець Таїсія Щерба. В пам’ять про двох Наталій  прозвучали вірш «Моя зелена Гола Пристань» та пісня на слова Наталії Коломієць «Мій степовий край».
До альманаху увійшли вірші херсонських письменників - Василя Степановича Загороднюка, Валерія Павловича Кулика, Василя Михайловича Мелещенка, прозовий твір Леоніда Володимировича Марченка. Ці письменники є справжніми друзями голопристанських «літтеранців»:  під час засідань літературно-мистецької кав’ярні вони проводять презентації своїх книжок, дають поради поетам-початківцям.
Кожен з письменників під час свого виступу  немов би зізнався в безмежному коханні Голопристанщині та її людям.

Так, Василь Загороднюк зачитав вірші-посвяти:
Як в Голій Пристані буваю,
На серці радісно стає

Красу співаю водограю,
У ньому щось звабливе є.

Василь Мелещенко поділився з присутніми своїми спогадами про
поїздки та прочитав свій новий вірш про Україну.
Валерій Кулик зачарував всіх  виконанням своїх «Голопристанських сонетів», а Леонід Марченко прочитав експромт, присвячений «Голопристанській літеррі» та її керівникові – Олегу Олексюку.
Серед постійних учасників «Голопристанської літерри» - Валентина Федотівна Бузукіна, яка народилася на Полтавщині, але вже понад 40 років мешкає у Голій Пристані. Своїй маленькій Батьківщині вона присвятила цілий цикл віршів, які сповнені любов’ю до рідного краю та українського слова. В авторському виконанні прозвучали вірші «Гола Пристань», «Моя Кардашинка». 
Голопристанська Літерра – це територія відкриття нових імен, запалювання нових зірок на літературному небосхилі Херсонщини. Серед них – Тетяна Запорожець, Каріна Людоговська та Олександра Прозоровська.
Тетяна Запорожець - вихованка літературно-мистецької лабораторії «Чиста криниця», зараз вже студентка Одеської юридичної академії. В її віршах відчувається і ліричність, і ніжність, і гордість за свою країну – Україну.
Каріна Людоговська – юна тендітна дівчина, яка має активну життєву позицію.
На літературну стежку стала у 2012 році, пише вірші та реалізовує себе як майстер художнього читання. Її вірш «Так буває…», присвячений матерям та дітям, торкнувся потаємних струн кожної людини. У цьому вірші провідним є месідж - цініть своїх матерів, доки вони поряд з вами.
Під час презентації лунали пісні на слова херсонських поетів – Наталії Коломієць, Олега Олексюка, Володимира Середи. Так, музичні композиції  «Мій степовий край», «Україночка», «Голопристанський вальс» виконала  Валентини Проценко. А Галина Маменко, художній керівник Голопристанського районного будинку культури, зачарувала всіх присутніх виконанням пісень «Грай, музико, грай» та  «У чарівну ніч Купала».

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930