Головна Новини Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України

Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України

19.05.2023 11:40

18 травня 2023 року, у Міжнародний день музеїв, для студентів Херсонського аграрно-економічного університету співробітниками відділу краєзнавства було проведено віртуальну подорож «Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України».

Регіональні смаколики стали справжніми родзинками для залучення туристів і навіть символами міст.

Так, не можна побувати в Любліні і не спробувати хрусткий корж - цибуляж, Цибуляжі в Любліні є скрізь: у продовольчих магазинах, "салонах хліба", на люблінських весіллях і різних урочистостях.

Саме у Кракові можна спробувати на смак "обважанек", який так полюбляли у ХІV столітті члени королівської родини - Владислав Ягайло та Ядвіга. Як кажуть поляки: «Nie ma śniadanka bez obwarzanka».

Торунський пряник оспіваний і шанований у Польщі, майже як українцями сало. Визнаємо щиро – пряник не народився у Торуні. Але уміло тут роблений і поданий. Тверді "катаржинки", политі шоколадом, печуть у Польщі з 21 листопада – від Катерини. А інші види пряників –  від Миколая і до Свят.

Багатовікові традиції в Познані досі плекають і цінують. Місто та його околиці мають свій діалект, свята, характерні звичаї та страви. У Познані є два гастрономічні музеї – Музей пири та Музей святомарчинського рогаля.

Присутні на заході почули легенди появи кожного смаколика у польській кухні та традиції, які з цим пов’язані; дізналися про незвичні інгрідієнти, які додають під час їх приготування;  познайомилися з цікавими польськими прислів’ями про ці страви. Кожен з гастрономічних музеїв Польщі славиться різномаїттям послуг, які пропонує своїм відвідувачам: від проведення майстер-класів з приготування смаколиків до організації Днів народження та корпоративів.

Наприкінці зустрічі відбулась цікава дискусія: ми розмовляли про регіональні смаколики різних областей України; шукали ідеї, які страви можуть стати візитівкою саме нашої рідної Херсонщини і стати основою для створення гастрономічного музею; чи популярна українська кухня серед польської спільноти; які страви польської кухні обов’язково потрібно спробувати, щоб більше дізнатися про вподобання поляків.  

08.05.2025
 
Світло пам’яті: Херсонщина під час Другої світової
06.05.2025
 
Без пафосу, без прикрас, без фільтрів
01.05.2025
 
Віктор Гурба: «…Тут моє кохання, тут моє коріння, тут моєї долі вічне джерело»
24.04.2025
 
«…Вигляд мав він мужній, погляд – рішучий, а рукостискання – міцне…»
18.04.2025
 
Олег Фотіаді: гідний син та хоробрий воїн своєї Батьківщини
15.04.2025
 
Збірка «Цвіт акації в окупації» Михайла Олійника
06.04.2025
 
Звільнена, зранена та нескорена Осокорівка (До третьої річниці деокупації населеного пункту Бериславського району)
04.04.2025
 
«Летять птахи мої понад літами…»
01.04.2025
 
Їх звільнили першими… Дякуємо нашим Захисникам! (До третьої річниці деокупації населених пунктів Херсонської області)
29.03.2025
 
«Хто, якщо не я? Ті хлопці, що мають по двоє-троє дітей?..». Історія загиблого захисника Херсонщини Володимира Кремінського

Календар подій

    1 234
5 6 7 8 91011
12131415161718
19202122232425
262728293031