Головна Новини Капітан літературного корабля «Елінг»

Капітан літературного корабля «Елінг»

23.12.2019 14:57

19 грудня 2019 року відсвяткував своє 90-річчя письменник-краянин, журналіст, керівник літературного клубу «Елінг» Микола Каляка. У суботу, 21 грудня, в обласній книгозбірні на літературно-творчому вечорі зібрались друзі, колеги по перу, шанувальники творчості ювіляра. 
На долю Миколи Михайловича випало багато випробувань: він рано втратив батька, дитинство забрала  Друга світова війна – окупація, концтабір, примусова праця в Німеччині… Лише в 1945 році юнак повернувся додому і пішов слюсарювати на завод ім.Куйбишева. Але знову вислання з рідної України – хлопця, якому тільки-но виповнилося 18 років, запроторили за тисячу кілометрів від рідного дому, на далеку Північ. Там, на Полярі, Микола Михайлович будував Транссибірську залізницю Салехард-Ігарка. Саме тоді почав писати вірші російською мовою під псевдонімом «Малорос». Друкувався в багатотиражці будівництва, у газеті міста Ігарка. 
Микола Каляка, наперекір життєвим обставинам, не зламався, повернувся у рідне місто Херсон й продовжив торувати собі дорогу. Він став кваліфікованим робітником на суднобудівельному заводі, будував океанські танкери, редагував багатотиражку «Судостроитель», був співзасновникам літературного об’єднання «Елінг».  Пізніше перейшов на роботу до Херсонського водоканалу, більше часу став приділяти розвитку літературного клубу, заснував альманах «Елінг». 
Цей величезний життєвий досвід органічно увібрали в себе твори письменника. Впродовж творчого шляху Миколи Каляки вийшло багато прозових творів, літературознавчих розвідок, нарисів. Саме в газеті «Судостроитель» було надруковане його перше оповідання (1957). У 1961 році заслужено був прийнятий у Спілку журналістів, а у 2002 році став членом Національної спілки письменників України. 
Миколу Каляку визнали журналісти і письменники й доказом є різноманітні нагороди, серед яких обласна журналістська премія (1961), обласна літературна премія ім.Миколи Куліша (2007), Всеукраїнська літературна премія ім. Яра Славутича (2013). 
Під час заходу голова обласного осередку Національної спілки письменників України Василь Загороднюк урочисто вручив грамоти від Херсонської облдержадміністрації та Національної спілки письменників і запрошення на театральну виставу до обласного театру ім. Миколи Куліша. 
До привітань долучився і керівник Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка Олег Олексюк, який з теплими і щирими побажаннями передав грамоту від голови Всеукраїнського товариства Павла Мовчана. А від подружжя Олексюків ювіляр отримав солодкий подарунок. 
У цей день лунали привітання ювіляру від письменників-краян, колег по перу і прихильників його творчості: поет, журналіст Валерій Кулик продекламував вірш-посвяту Миколи Каляці; краєзнавець, публіцист Людмила Постриган задокументувала всю непросту біографію іменинника у віршах; поети-краянини Анатолій Дунаєв і Микола Горін прочитали власні поезії-привітання. Журналістка Любов Лагутенко та письменниця Наталя Чернишенко побажали Миколі Каляці ще на багато років зберегти козацький дух та жагу до творчого, насиченого цікавими подіями, життя. 
Надзвичайно теплими і душевними були привітання від чарівних представниць літературного клубу «Елінг»: Валентини Липенко, Людмили Поповкіної, Надії Ратушки. 
Микола Михайлович Каляка у свої 90 років – оптиміст, життєлюб, енергійна людина. Він має плани і на видання нових книг, і на проведення незабутніх зустрічей в літературному клубі «Елінг». А ще у нього є мрія – побачити на сцені рідного драматичного театру постановку своєї п’єси. Сподіваємось, що бажання ювіляра обов’язково здійсниться до наступного ювілею – 95-річчя! 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031